Hírek

Legfrissebb hírünk

2023.12.13

Ajándékozz felelősen! - A szerencsejáték nem gyerekjáték

Egy jól eltalált ajándék óriási öröm lehet, míg a nem megfelelő rossz érzést és akár kárt is okozhat. A Szerencsejáték Zrt. éppen ezért csatlakozott a 2023-as Gift Responsibly kampányhoz, amelynek keretében a szerencsejáték szervezők és közösségi szervezetek Európában, Észak-Amerikában és szerte a világon hívják fel a figyelmet a kiskorúak „szerencsejáték használatának” kockázataira.

A kampány keretében a Szerencsejáték Zrt. saját lottózóiban plakátokon, valamint közösségi- és weboldalain hívja fel a figyelmet a felelős ajándékozásra. Az utóbbi években trendivé vált szerencsejátékot ajándékozni. Azt ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy legyen szó számsorsjátékokról, sorsjegyekről vagy sportfogadásról, ezek felnőtteknek szóló játékok, amelyeket nagykorúak kaphatnak. A szerencsejátékok 18 év alattiaknak szóló tiltása mögött ugyanis valós érvek vannak.

A nemzeti lottótársaság fontosnak tartja az ünnepek közeledtével felhívni a figyelmet arra, hogy szerencsejátékot csak felnőtteknek ajándékozzunk. 18 év alattiaknak ne vásároljunk sorsjegyet vagy bármilyen más szerencsejáték terméket ajándékba. Még akkor sem, ha izgalmas ajándéknak vagy közös élménynek tűnhet a sorsjegyek lekaparása, vagy a számok megtippelése.

A tiltás mögött az áll, hogy a kiskorúak kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szerencsejátékok szempontjából, és náluk könnyebben kialakulhat használati zavar. A kutatások azt mutatják, hogy aki gyermekkorban vesz részt a szerencsejátékban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy később szerencsejáték-probléma alakul ki. Az is jellemző, hogy a felnőtt, aki a szerencsejáték terméket a gyermeknek adja, vagy vele együtt játszik, általában nincs tisztában a kapcsolódó kockázatokkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy felnőttek nem tudják, miért tiltott a gyereknél a szerencsejáték, és közel sem érzik azt olyan károsnak, mint a dohányzást, vagy az alkoholfogyasztást.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként hívja fel a figyelmet erre a kockázatra és olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató tevékenységet folytat, amellyel igyekszik megóvni játékosait, valamint a felnövekő új generációt a függőség kialakulásától. Tapasztalatok szerint a szerencsejátékokkal játszók körében (legyenek szülők, rokonok, barátok, ismerősök vagy akár ismeretlen személyek is) időnként előfordul, hogy 18 év alatti személyt vonnak be például a szelvények kitöltésébe vagy a sorsjegyek kiválasztásába, lekaparásába, esetleg helyette akarnak megvásárolni egy szelvényt, a szerencsejátékokat értékesítők is találkoztak ilyen esettel. A lottózókban dolgozóknak kötelességük ilyen esetekben felhívni a figyelmét a játékosnak, hogy 18 év alatti személy nem vehet részt a játékban, még akkor is, ha ez esetenként a játékosok nemtetszésével találkozik. A többség azonban meg szokta köszönni a tájékoztatást.

A társaság idén decemberben saját lottózóiban és a közösségi oldalakon hívja fel a figyelmet a felelős ajándékozásra, vagyis arra, hogy a szerencsejáték nem gyerekjáték.

A nemzeti lottótársaság azt javasolja: soha ne vonjunk be 18 év alattit a szelvények kitöltésébe, a sorsjegy kiválasztásába és lekaparásába, valamint ne kérjünk tőlük tippeket a sportfogadáshoz sem.

Ajándékozz felelősen!
Ha úgy érzi, hogy szerencsejátékkal összefüggő problémája van vagy ismerősének lenne szüksége segítségre, akkor hívja a Szerencsejáték Segélytelefont: 06 (1) 411-6778. A szakemberek teljes titoktartás és anonimitás mellett nyújtanak segítséget. Országszerte hét városban működtetünk információs pontokat, ahol ingyenesen lehet kérni segítséget.(itt kell egy link, hogy hol vannak ezek az infopontok)

Tovább olvasom >

Korábbi híreink

Játék vagy függőség?

2023.10.27

Nem a szerencsén múlik – vallja Demetrovics Zsolt, addiktológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzora.

Tovább olvasom >

A játék akkor jó, ha tényleg játék marad

2023.10.17

Budapest, 2023. október 10. – Tíz éve működtet az ELTE PPK Pszichológiai Intézete Segélytelefonszolgálatot a szerencsejáték problémával küzdők és hozzátartozóik számára a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködésben, a nemzeti lottótársaság támogatásával. Az ingyenes szolgáltatást igénybe vehetik a szerencsejáték-problémával küzdők, valamint hozzátartozóik, illetve azok, akik úgy érzik, hogy a játéktevékenységük akár a legkisebb mértékben is veszélyt jelenthet életvezetésükre.

Tovább olvasom >

A játék, tényleg játék maradjon!

2023.05.09

A Szerencsejáték Zrt. edukációs filmekkel hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire annak érdekében, hogy a szerencsejáték továbbra is valódi élményt nyújtó játék maradhasson. A Maradjon játék! elnevezésű ernyőprogramja keretében szorosan együttműködik szakmai szervezetekkel, elősegítheti a játékfüggőség megelőzését, valamint kezelését.

Tovább olvasom >

Játék határokkal

2023.05.08

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet még 2012-ben indította el a „Játék Határokkal” című programját.

Tovább olvasom >

A „Játék határokkal” program tematikus beszélgetéseinek tapasztalatai segíti a fiatalokat megfontoltabb döntéseket hozni

2022.03.02

Rácsok Balázzsal az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatójával beszélgettünk

Tovább olvasom >

Az Európai Lottótársaságok Szövetségének alappillérei

2021.06.15

Interjú Arjan van’t Veer-rel, az Európai Lottótársaságok Szövetségének főtitkárával

Tovább olvasom >

„Amíg valaki nem kér segítséget…”

2021.06.08

Interjú Dr. Demetrovics Zsolttal, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzorával

Tovább olvasom >

A felelős játékszervezés megvalósulása a Szerencsejáték Zrt. termékfejlesztésében

2020.12.16

Interjú Kovács Krisztinával, a Sorsolásos Játékok Főosztályvezetőjével

Tovább olvasom >

„Mennyire figyelünk egymásra? Megkérdezzük, hogy mi újság van, vagy akkor kapunk a homlokunkhoz, ha már baj van?”

2020.12.16

A „Játék határokkal” program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >

A Szerencsejáték Zrt. új szintre emelte stratégiai együttműködését az Önszabályozó Reklám Testülettel

2020.12.13

2020. májusában együttműködési megállapodást írt alá a Szerencsejáték Zrt. és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), amelyben megerősítette az elmúlt tízéves kooperációt, egyben magasabb szintre emelte és kibővítette az etikus és felelős marketingtevékenység területen végzett együttműködést. A nemzeti lottótársaság a jelenlegi hazai jogi és reklámetikai szabályoknál szigorúbb saját kódexszel rendelkezik, és betartásának ellenőrzését független szervezetre, az ÖRT-re bízta a kibővített tartamú együttműködés keretében.

Tovább olvasom >

Szerencsejátékos segélyszolgálat a Szerencsejáték Zrt. támogatásával

2020.12.12

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének szakértői 2013 óta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával, anonimitás és teljes titoktartás biztosításával működtetik a Szerencsejátékos Segélyszolgálatot, amelynek célja a szerencsejáték-problémával küzdők és hozzátartozóik számára történő segítségnyújtás, tanácsadás, valamint a hívók támogatása abban, hogy eljussanak olyan szakkellátó-helyekre, ahol hosszútávú terápiás segítséget kaphatnak. A szolgáltatás ingyenes, képzett ügyelők bevonásával, előítéletektől és stigmatizálástól mentesen vehető igénybe.

Tovább olvasom >

„Megpróbáljuk egyengetni a szerencsejáték-függő útját, hogy ne akadjon el az intézményrendszerben”

2020.07.26

A Ökumenikus Segélyszervezet egészen egyedi szolgáltatása, hogy az országban hét városban üzemeltetnek a szerencsejáték-függőségben szenvedőknek és családtagjaiknak információs pontokat. Nem egyszerűen információt adnak, hanem abban is segítik az érintetteket, hogy ne bizonytalanodjanak el, ne akadjanak el az intézményrendszerben. A program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >
Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!