Hírek

Legfrissebb hírünk

2023.05.09

A játék, tényleg játék maradjon!

A Szerencsejáték Zrt. edukációs filmekkel hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire annak érdekében, hogy a szerencsejáték továbbra is valódi élményt nyújtó játék maradhasson. A Maradjon játék! elnevezésű ernyőprogramja keretében szorosan együttműködik szakmai szervezetekkel, elősegítheti a játékfüggőség megelőzését, valamint kezelését.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet évente mintegy 500 új kliens keresi fel. Gyakori, hogy nem maga az érintett, hanem valamelyik családtagja kér segítséget az országban elérhető hálózatok egyikén. András története is hasonlóan kezdődött, hosszú időn keresztül játszott, nagy tételben. Csak akkor érezte jól magát, ha fogadott.

Hogyan alakult ki a játékfüggőség?

1998-1999 környékén kezdtem el sporteseményekre fogadni, de ekkor még csak kis tétekkel. Aztán a munkám miatt a fővárosba költöztem és egyre többet játszottam. Először csak kisebb összegekben, majd egyre több és több pénzt játszottam el. Volt, hogy akár havonta 120-130 ezer forintot, így sajnos a fizetésem nagy részét. Kénytelen voltam hitelt kérni, persze a családom eleinte nem tudott semmiről. De ez nem tartott sokáig, és amikor mindez kiderült, akkor a feleségemmel együtt elköltöztünk a fővárosból. Egy darabig nem kerestem a szerencsejátékokat, aztán ismét kezdődött minden előről. A fizetésem egy részéből vonták a hitelek törlesztését, a másik felét pedig eljátszottam.

Végül aztán segítséget kértek. Hogyan találta meg az Ökumenikus Segélyszervezetet?

A családom és a feleségem előtt sokáig titkoltam a szenvedélybetegségemet, de amikor lebuktam akkor már nem volt mit tenni. Fontos számomra a család ezért tudtam, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy ne veszítsem el őket. A feleségem kereste meg az Ökumenikus Segélyszervezetet és elkezdtünk együtt járni a kezelésekre.

Mennyire volt nehéz a leszokás? Voltak elvonási tünetek, hasonlóan ahhoz, amikor valaki alkohol betegségben szenved vagy dohányzásról szeretne leszokni?

Vannak elvonási tünetek. A legsúlyosabb esetekben fél évre is be kell feküdni rehabilitációra, és akkor még ugyanennyi idő kint is a gyógyulás. Késztetés, izgalom, sóvárgás a játék után. Gyógyszeres kezelést, súlyosabb esetben rehabilitációs otthont javasolnak a szakemberek. Emellett csoportos és egyéni foglalkozásokat is tartanak. Senkinek nem könnyű a leszokás. Azonban a támogató családi környezet sokat segít. Mellettem végig ott volt a párom, aki szintén részt vett a terápiákon, hogy minél hatékonyabban tudjon segíteni.

Mennyi ideig tartott a gyógyulás?

Nekem gyorsan ment, mert a családom ezer százalékban támogatott engem, de ez mindenkinél változó. És fontos volt az is, hogy beismertem a függőséget és elhatároztam, hogy meg szeretnék gyógyulni. A kezelések során az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberével sokat beszélgettem, amelyekre a feleségem is elkísért. Emellett addiktológiára is jártam, kétheti rendszerességgel.

Mivel foglalkozik most, hogyan érzi magát?

Irodai munkát végzek, ahol a kollégáknak nem tűnt fel semmi. Új hobbit találtam magamnak, imádok kertészkedni és sportolni. A felségemmel sokat sétálunk, kirándulunk. Ezen kívül pedig önkéntes munkát végzek a Segélyszervezetnél.

A segítségről Bacza Barbara központvezetővel beszélgettünk: „A Játék határokkal program 2012-ben jött létre a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésében. A megelőző és segítő programok két nagy csoportba sorolhatók, melyek közül az egyikkel a szervezet a gyerekeket célozta meg. Ennek során prevenciós foglalkozásokat tartanak iskolákban és tanodákban a szerencsejáték-függőség témakörében.

A program másik csoportjába azok a szolgálatások tartoznak, amelyek szakemberek irányításával segítséget nyújtanak a függőségben élő felnőttek részére. A segítséget kérő, függőségben szenvedőknek lehetőségük van egyéni konzultációra, illetve önsegítő csoportokba is bekapcsolódhatnak.

A „Játék határokkal” ernyőprogram Információs Pontjait telefonon és személyesen is fel lehet keresni. A szakemberek olyan kérdéseket tesznek fel az érintetteknek, amelyből kiderül, hogy mióta függő, hogyan érzi magát, vannak-e önkárosító gondolatai, mennyit játszik el, a család tud-e a szenvedélyéről, van-e más függősége. Ezután a szakemberek felmérik, hogy pszichológus vagy pszichiáteri kezelésre van-e szüksége az érintettnek, az eset súlyosságától függően pedig kórházi kezelést is javasolhatnak. A segítséghez természetesen mindenki ingyenesen juthat hozzá.”

Tovább olvasom >

Korábbi híreink

Játék határokkal

2023.05.08

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet még 2012-ben indította el a „Játék Határokkal” című programját.

Tovább olvasom >

A „Játék határokkal” program tematikus beszélgetéseinek tapasztalatai segíti a fiatalokat megfontoltabb döntéseket hozni

2022.03.02

Rácsok Balázzsal az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatójával beszélgettünk

Tovább olvasom >

Az Európai Lottótársaságok Szövetségének alappillérei

2021.06.15

Interjú Arjan van’t Veer-rel, az Európai Lottótársaságok Szövetségének főtitkárával

Tovább olvasom >

„Amíg valaki nem kér segítséget…”

2021.06.08

Interjú Dr. Demetrovics Zsolttal, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzorával

Tovább olvasom >

A felelős játékszervezés megvalósulása a Szerencsejáték Zrt. termékfejlesztésében

2020.12.16

Interjú Kovács Krisztinával, a Sorsolásos Játékok Főosztályvezetőjével

Tovább olvasom >

„Mennyire figyelünk egymásra? Megkérdezzük, hogy mi újság van, vagy akkor kapunk a homlokunkhoz, ha már baj van?”

2020.12.16

A „Játék határokkal” program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >

A Szerencsejáték Zrt. új szintre emelte stratégiai együttműködését az Önszabályozó Reklám Testülettel

2020.12.13

2020. májusában együttműködési megállapodást írt alá a Szerencsejáték Zrt. és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), amelyben megerősítette az elmúlt tízéves kooperációt, egyben magasabb szintre emelte és kibővítette az etikus és felelős marketingtevékenység területen végzett együttműködést. A nemzeti lottótársaság a jelenlegi hazai jogi és reklámetikai szabályoknál szigorúbb saját kódexszel rendelkezik, és betartásának ellenőrzését független szervezetre, az ÖRT-re bízta a kibővített tartamú együttműködés keretében.

Tovább olvasom >

Szerencsejátékos segélyszolgálat a Szerencsejáték Zrt. támogatásával

2020.12.12

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének szakértői 2013 óta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával, anonimitás és teljes titoktartás biztosításával működtetik a Szerencsejátékos Segélyszolgálatot, amelynek célja a szerencsejáték-problémával küzdők és hozzátartozóik számára történő segítségnyújtás, tanácsadás, valamint a hívók támogatása abban, hogy eljussanak olyan szakkellátó-helyekre, ahol hosszútávú terápiás segítséget kaphatnak. A szolgáltatás ingyenes, képzett ügyelők bevonásával, előítéletektől és stigmatizálástól mentesen vehető igénybe.

Tovább olvasom >

„Megpróbáljuk egyengetni a szerencsejáték-függő útját, hogy ne akadjon el az intézményrendszerben”

2020.07.26

A Ökumenikus Segélyszervezet egészen egyedi szolgáltatása, hogy az országban hét városban üzemeltetnek a szerencsejáték-függőségben szenvedőknek és családtagjaiknak információs pontokat. Nem egyszerűen információt adnak, hanem abban is segítik az érintetteket, hogy ne bizonytalanodjanak el, ne akadjanak el az intézményrendszerben. A program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >
Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!