Hírek

A Szerencsejáték Zrt. szakemberei a játékok fejlesztése során a GAM-GaRD kockázatmérő eszközt alkalmazzák, hogy a piacra vitt termékek ne legyenek magas kockázatúak szerencsejáték-függőség szempontjából. Milyen szempontokat vesznek itt figyelembe? Hogyan alkalmazzák ezen elveket? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Kovács Krisztinával, a Sorsolásos Játékok Főosztályának vezetőjével.

Mit takar a felelős játékszervezés a Szerencsejáték Zrt-nél? Miért van erre szükség?

A felelős játékszervezés elsődleges célja a játékosok védelme. Minden általunk bevezetett terméket társadalmilag felelős üzleti gyakorlat tudatos alkalmazásával hozunk létre. A termékfejlesztési folyamatok során a Nemzetközi Felelős Játékszervezési Szövetség által kifejlesztett, GAM-GaRD elnevezésű, dokumentálható kockázatmérő eszközt alkalmazzuk. Ezen túlmenően mind az Európai Lottótársaságok Szövetsége, mind pedig a Lottótársaságok Világszövetsége tagságunk feltétele, hogy Társaságunk rendelkezzen felelős játékszervezői tanúsítvánnyal.

Hogyan fér meg egymás mellett a felelős játékszervezés és a szolgáltatás minőségének magas szinten tartása?

Noha a kereskedelmi érdekeket, az értékesítési célok elérését akadályozni látszik, a termékfejlesztés során figyelembe vett felelős játékszervezési elvek betartása épphogy a szolgáltatás minőségét, a játék tisztaságát, valamint Társaságunk termékei iránti bizalmat erősíti.

Milyen szempontok mentén halad a szerencsejátékok fejlesztése a Szerencsejáték Zrt.-nél, hogyan tudják mérni és követni a fogyasztói igényeket?

Termékkínálatunkat a játékosélmény növelését maximálisan szem előtt tartva, játékosaink meglévő igényeinek kielégítésével, új igényeik feltárásával, az innovációs lehetőségek folyamatos keresésével és felhasználásával, valamint a felelős játékszervezési elvárásoknak megfelelően alakítjuk ki. A játékosi igények feltárása érdekében piackutatást, nemzetközi benchmark és best practice elemzést végzünk, valamint támaszkodunk a már meglévő termékkínálat eredményeire, az értékesítésben résztvevők visszajelzéseire.

Függőség szempontjából mennyire veszélyesek az egyes játékok?

Számsorsjátékaink vonatkozásában elmondható, hogy a Puttó játék tekinthető a „leginkább” kockázatos számsorsjátékunknak, de ennek GAM-GaRD minősítése sem éri el a magas kockázati besorolást, míg a többi számsorsjáték esetében alacsony játékfüggőségi kockázatról beszélhetünk. Sorsjegyeink a közepes kockázat legalsó harmadában helyezkednek el.

Milyen tényezők, játék mechanizmusok vezetnek oda, hogy egy szerencsejáték-függőség szempontjából kockázatos-e?

A játékokat úgynevezett rizikófaktorok szerint vizsgáljuk függőségi kockázatosságuk szempontjából. Ilyen lehet például, hogy a játékos milyen mértékben tudja meghatározni a tét nagyságát, a megtett tét átlagosan mekkora százalékát kapja vissza, de az is, hogy milyen széles a fizetési lehetőségek köre és azok egyszerűsége. Sorsjegyeink esetében a legjellemzőbb a sorsjegyen található játékok mennyisége, az elérhető főnyeremény nagysága, vagy épp a minél gyakoribb nyerés-közeli élmény. Az online játéktérben kiemelt jelentősége van a játékosnak a játékban eltöltött idejének korlátozásának, előre meghatározott időlimit beállításával.

Említenének pár konkrét szerencsejáték példát?

Az online nyerőgépek, kaszinójátékok tekinthetők a legaddiktívabb szerencsejátékoknak.

Hogyan zajlik ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele például egy új szerencsejáték fejlesztése során?

A játékfejlesztés tervezési fázisában minden bevezetni kívánt játék átesik a GAM-GaRD „teszten”. Amennyiben egy játék magas kockázati szintet ér el, úgy módosítunk a játékparamétereken a GAM-GaRD ajánlások figyelembevételével, hogy annak a terméknek a felelős játékszervezési kockázata is legalább közepes szintre csökkenjen.

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!