Kiskorúak védelme

A kiskorúak védelme

A szerencsejátékok szempontjából a kiskorúak kiemelten veszélyeztettnek számítanak, mert náluk könnyebben kialakulhat használati zavar, valamint annak káros hatásai esetükben fokozottabban jelentkezhetnek. Ezért Magyarországon a 18. életévüket be nem töltött fiatalok számára a törvényi előírás értelmében – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – tilos a szerencsejáték.

Ennek megfelelően a Szerencsejáték Zrt. 18 év alattiakat nem szolgál ki szerencsejátékkal semmilyen értékesítési csatornáján, ezért jogosult a játékosok életkorának ellenőrzésére, a kiskorúak számára pedig nem teszi lehetővé az online regisztrációt sem.

Társaságunk azonban a jogszabályi elvárásokon túlmenően is óvja a kiskorúak érdekeit, ezért a reklámetikai kódexe értelmében reklámjaiban nem szerepelnek 18 évnél fiatalabbak, ahogy rájuk jellemző szubkultúra elemeit sem tartalmazzák. A kiskorúak által folytatott szerencsejáték és negatív hatásainak megelőzése érdekében pedig prevenciós programot is működtet az Ökumenikus Szeretetszolgálat megvalósításában.

Amennyiben a kiskorú számára a tiltások, illetve a prevenció ellenére is problémát okoz az esetükben illegálisan folytatott szerencsejáték az eltöltött idő, a játékra elköltött pénz vagy egyéb ok miatt, a közvetlen környezet, a család, a barátok és az iskola segítségén túl orvosok, pszichológusok, családsegítők és szociális munkások is várják az érintett 18 év alattiak és törvényes képviselőik jelentkezését. A közvetlen családi, baráti környezet felelőssége is nagy úgy a megelőzésben, mint a már kialakult problémák esetén: fontos, hogy a szülők tudjanak más izgalmas időtöltési, szórakozási lehetőséget kínálni számukra, tisztában legyenek a szerencsejáték-függőségre figyelmeztető jelekkel, valamint ha észlelik azokat, akkor ne várják, hogy „magától elmúljon”, hanem haladéktalanul keressék fel valamelyik segítő szolgálatot.

Szűrőszoftverek a kiskorúak védelmére

Szülőknek, hozzátartozóknak és gondviselőknek a gyermekük felelős internethasználata kialakítása érdekében lehetőségük van gyermekvédelmi szűrőszoftver letöltésére és használatára. Ahhoz, hogy a gyermekeket a nem kívánatos interneten elérhető tartalmaktól, a túlzott számítógép- és internethasználat okozta károktól és egyéb veszélyektől megóvják különböző típusú szűrőszoftverek állnak rendelkezésre. A gyermek érdekében érdemes a felügyelet és megelőzés ezen formáinak megismerése.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlásával a https://nmhh.hu/dokumentum/173242/szuroszoftverek.pdf linken elérhetőek olyan szűrőprogramok, melyek a kiskorúak védelmében biztonságosan letölthetőek és használhatóak.