Információs füzet

A FELELŐS JÁTÉKRÓL

A szerencsejáték a kikapcsolódás és szórakozás lehetőségét teremti meg, az élményszerzés egy módja a játékosok számára. Mivel azonban a szerencsejátékban a tétet pénz kockáztatása jelenti, a nyerés vagy a vesztés pedig kizárólag vagy túlnyomórészt a véletlentől függ, emiatt a játék kockázata magasabb. Aki túl sokat játszik, elveszítheti a helyes döntési, mérlegelési képességét. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos káros következménye lehet.

A felelős játék azt jelenti, hogy tudatosak maradunk a játék kockázatait illetően, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezeket a kockázatokat csökkentsük, minimalizáljuk.

A felelős játékos:

 • a kikapcsolódás, a szórakozás miatt játszik,
 • tudatában van a játékkal kapcsolatos kockázatoknak, a játék nyerési esélyeinek,
 • tudja azt, hogy a játék kimenetele túlnyomórészt vagy teljes egészében a véletlenen múlik és nem létezik biztos stratégia a nyerésre,
 • mindvégig kontrollt gyakorol a játéka fölött, azaz nem kockáztat több pénzt, mint amennyit megengedhet magának.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként a játékosai igényeinek teljes körű kiszolgálása során maximálisan érvényesíti a játékosok védelmét szolgáló felelős játékszervezési elveket és előírásokat, tevékenysége minden területén a tervezéstől az értékesítésig. A túlzásba vitt szerencsejáték, valamint a játékfüggőség kialakulásának megelőzése érdekében komplex, szerteágazó játékosvédelmi eszközrendszert dolgozott ki és működtet.

A felelős játékszervezés megteremti a Társaság és a játékosok közötti bizalom alapjait és biztosítja, hogy az általa kínált játékok úgy nyújtsanak élményt, hogy közben nem hordozzák a függőség kialakulásának magas kockázatát. Azok számára, akiknél mégis kialakul valamilyen szerencsejáték- használati zavar, a Szerencsejáték Zrt. megfelelő segítségnyújtási lehetőségek széles körét biztosítja. Kiemelt hangsúlyt fektet a játékfüggőség kutatására, megelőzésére és kezelésére, rendszeresen képzéseken oktatja a Szerencsejáték Zrt. munkatársait és iránymutatást ad értékesítő partnerei részére is.

A játékfüggőségről

Szerencsejáték használati zavarról vagy szerencsejáték- függőségről akkor beszélhetünk, ha a viselkedés uralni kezdi az egyén életét, az önkontroll és az önszabályozás zavarai miatt károsítja a saját vagy környezete testi-lelki állapotát. Amikor meggyengül a játék feletti kontroll, más hétköznapi, életviteli tevékenységek háttérbe szorulnak a játék miatt, sérülnek a személyes kapcsolatok, akkor problémás szerencsejáték-használatról beszélünk. A játék feletti kontrollvesztés következménye lehet az, ha a játékosnak anyagi nehézségei támadnak, elhanyagolhatja a munkáját vagy a tanulmányait, családját, párkapcsolatát. Általános velejárója, hogy ilyenkor a problémás játékos a napi és egyéb tevékenységekben kevesebb örömet lel, ezek háttérbe szorulnak. Ebben az esetben egyértelműen betegségről beszélünk.

A probléma mértékében, a tünetek súlyosságát, számát figyelembe véve a diagnózis során enyhe, közepes súlyosságú és súlyos zavart különböztethetünk meg.

A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül alakul ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre komolyabb problémával kell szembenézniük. Attól a pillanattól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, azaz hátráltatja a munkavégzést, a tanulást és a családi kapcsolatokra is romboló hatással van.

FIGYELMEZTETŐ JELEK

Gyakori, hogy a játékos csak sokára ismeri fel, hogy a játéka problémás, ártalmas saját maga vagy a környezete számára. Ha egy-egy figyelmeztető jel, „tünet” fel is bukkan, ezt hajlamos az ember átmenetinek értékelni, s úgy gondolni, hogy majd megoldja. Annak érdekében, hogy mégis felmérhető legyen a probléma, érdemes az alábbi figyelmeztető jeleket végignézni és átgondolni. Amennyiben több jel is igaznak bizonyul, javasolt szakember segítségét igénybe venni.

 1. Egyre nagyobb összeget kell kockáztatnod ahhoz, hogy ugyanazt az izgalmat élhesd át, mint korábban.
 2. Nyugtalanná, feszültté válsz a játék hiányában, vagy ha valamiért nem tudsz annyit játszani, mint amennyit szeretnél.
 3. Erőfeszítéseket teszel arra, hogy kevesebbet játssz és/vagy kevesebb pénzt kockáztass a játékkal, de ezek a kísérletek ismételten nem járnak sikerrel.
 4. Gyakran minden gondolatodat a játék tölti ki, tervezgeted a következő játékot és az ahhoz szükséges pénz előteremtését.
 5. Azért játszol, mert rosszkedvű vagy gondterhelt vagy, és a játék segít elterelni a gondolataidat a problémáidról.
 6. Azért játszol, hogy visszanyerd a pénzt, amit korábban már elveszítettél.
 7. Titkolózol vagy hazudsz az ismerőseidnek, családodnak arról, hogy játszol-e, vagy hogy mennyit játszol, esetleg arról, hogy milyen tartozásaid vannak.
 8. Problémáid vannak a munkád és mindennapi feladataid ellátásában, valamint kapcsolataidban és családodban konfliktusok alakulnak ki a játék miatt.
 9. Pénzt kérsz kölcsön annak érdekében, hogy játszani tudj vagy fizetni tudd a tartozásaidat.

TESZTELD MAGAD!

Az alábbi önteszt segítségével megtudhatod, hogy saját játszási szokásaid alapján hányadán állsz a szerencsejátékkal, mennyire vagy veszélyeztetett szerencsejáték-függőség szempontjából. Nem létezik általános és mindenkire érvényes szabály, hiszen mindannyian más körülmények között és különbözően élünk.

Gondolj az utóbbi 12 hónapra, és jelöld meg minden egyes állítás kapcsán, hogy az milyen gyakran volt igaz rád. a lista 9 állítást tartalmaz, négy válaszlehetőséggel:

 • Soha (0)
 • Néha (1)
 • Gyakran (2)
 • Mindig (3)

www.maradjonjatek.hu/onteszt

8-27 pont közötti eredmény esetén vedd fel a kapcsolatot valamely szerencsejátékosokkal foglalkozó segítő szolgálattal vagy kérj szakértői segítséget.
3-7 pont közötti eredmény esetén szintén megfontolandó a tájékozódás a felelős játékról és a játékfüggőség elkerüléséről.

 1. Nagyobb összeget kockáztattál, mint amekkora veszteséget megengedhettél magadnak?
 2. Nagyobb összeget kellett kockáztatnod ahhoz, hogy ugyanazt az izgalmat élhesd át, mint korábban?
 3. Ha veszítettél, rövidesen ismét játszottál, hogy visszanyerd az elveszített pénzt?
 4. Pénzt kértél kölcsön valakitől vagy eladtál valamit, hogy pénzhez juss a játékhoz?
 5. Úgy érezted, hogy problémád van a szerencsejátékkal kapcsolatosan?
 6. A szerencsejáték miatt valamilyen egészségügyi problémád volt, beleértve a stresszt és a szorongást is?
 7. Mások szóvá tették, hogy szerencsejátékozol, vagy azt mondták, hogy problémád van a szerencsejátékkal (függetlenül attól, hogy szerinted igazuk volt vagy sem)?
 8. Anyagi nehézségeid támadtak neked vagy a veled együtt élőknek a szerencsejáték miatt?
 9. Bűntudatot éreztél a szerencsejátékozás vagy annak következményei miatt?

13+1 TANÁCS A FELELŐS JÁTÉKRÓL

1. Légy tudatában a szerencsejáték kockázatainak!

Soha ne felejtsd el, hogy a játék kimenetele a véletlentől függ (és nem tőled)! Légy tisztában a játék kockázataival és azzal, hogy annak kimenetele teljes egészében, vagy túlnyomórészt a szerencsétől függ, azaz a játék eredményét nem lehet megjósolni. A szerencsejátékban nem létezik biztos stratégia a nyerésre.

2. A játék mindig szórakozás, kikapcsolódás legyen!

A felelős játékos a kikapcsolódás, a szórakozás miatt játszik, soha nem az anyagi gondjai megoldását reméli a játéktól, nem pénzkereseti lehetőségként tekint a játékra.

3. Tudd, hol a határ és tartsd meg a kontrollt a játék fölött!

A felelős játékos mindvégig kontrollt gyakorol a játéka fölött, azaz nem játszik hosszabb ideig, nem kockáztat több pénzt, mint amennyit eltervezett, s amennyit megengedhet magának. Ha magával ragad a játék, fontos szünetet tartani és végig gondolni a helyzetedet.

4. Előre döntsd el, hogy mekkora összeget fordítasz a játékra és ne lépd át ezt a korlátot!

A felelős játékos még a játék kezdete előtt, előre eldönti, hogy mekkora összeget tervez a játékra költeni és nem lépi túl ezt az összeget.

5. Csak annyit kockáztass, amennyit megengedhetsz magadnak. Ne költekezz túl!

A tudatos játékos a saját lehetőségeihez mérten határozza meg azt az összeget, amit gond nélkül játékra tud fordítani, amelynek elköltésével a játék valóban játék, szórakozás marad. Soha ne kockáztass olyan pénzt, ami hiányozna a későbbiekben. Ezt saját anyagi körülményeid függvényében neked, mint játékosnak kell meghatároznod.

6. Előre döntsd el, hogy mennyi időt fordítasz a játékra és tartsd magad ehhez!

A tudatos játékos nem veszíti el az időérzékét a játék során. Határozd meg előre, hogy mennyi ideig fogsz játszani, és tartsd magad ehhez. Sok játék akár folyamatosan is játszható, éppen ezért fontos, hogy te szabj határt a vele töltött időnek. Ha hosszabb ideig játszol, akkor fontos időnként szünetet tartani és kilépni a játékhelyzetből.

7. Figyelj oda arra, hogy soha ne menjen a játék más tevékenységek rovására!

A játék a kikapcsolódást, szórakozást szolgálhatja, de figyelj oda, hogy soha ne menjen az alvás, a pihenés, az evés kárára. Ne vegyen el a játék időt a családunkkal, barátainkkal töltött időből, vagy a kikapcsolódás egyéb formáitól, hobbinktól.

8. Ne játssz kölcsönből!

Csak a ténylegesen rendelkezésedre álló, szórakozásra, kikapcsolódásra szánt, előre meghatározott összegű saját pénzedet kockáztasd, amelynek hiánya nem veszélyezteti a mindennapjaid, a megélhetésed. Soha ne kérj kölcsön azért, hogy szerencsejátékra fordítsd a pénzt.

9. Soha ne játssz azért, hogy az elvesztett pénzt visszanyerd!

A felelős szerencsejáték csak a kikapcsolódást, szórakozást szolgálhatja. Ne kockáztass még több pénzt azzal a céllal, hogy visszanyerd, amit elveszítettél. A nyerés-vesztés esélye ugyanis nem rajtad múlik, hanem túlnyomórészt a véletlentől függ.

10. Tarts szünetet játék közben!

Ha hosszabb ideig játszol, mindenképp tarts szünetet időnként. Ez jó lehetőséget jelent a játékból való kilépésre, megnyugvásra, a helyzeted végig gondolására, a kontroll visszanyerésére.

11. Soha ne hazudj vagy titkolózz a játékkal kapcsolatban!

Ha titkolózol a szerencsejátékkal kapcsolatban családod, barátaid előtt, az azt jelzi, hogy gond van a játékhoz való viszonyulásoddal. Emiatt ilyenkor az a fontos, hogy megoszd a problémáidat valakivel.

12. Kérj segítséget!

Bárkinél kialakulhatnak problémák a szerencsejátékozással kapcsolatosan. Ha ezt észleled magadon, ne félj segítséget kérni. Jelezd a problémát a családodnak, vagy barátaidnak, fordulj szakemberhez. Minél előbb kap valaki segítséget, annál könnyebb megküzdenie a problémákkal.

13. Figyelj oda, ha figyelmeztetést kapsz a környezetedtől!

A játékos maga sokszor nehezen ismeri fel, hogy probléma van a játéktevékenységével. Éppen ezért fontos odafigyelni a környezeted, családtagjaid, ismerőseid jelzésére. Ha ők problémát jeleznek, az szinte biztosan azt mutatja, hogy valami nincs rendben, és érdemes szakember segítségét kérni.

+1 Játssz engedéllyel rendelkező, ellenőrzött felelős játékszervezőnél!

A szerencsejáték szervezése Magyarországon hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Ez azt jelenti, hogy az engedéllyel rendelkező szerencsejáték szervezők által kínált játékok szabályrendszere ellenőrzött, biztosítják játékosaiknak a megfelelő játékosvédelmi funkciókat, valamint náluk garantált a nyeremények kifizetése a vonatkozó adójogi szabályok betartása mellett. Az engedélyezett szervezők listája itt érhető el: https://sztfh.hu/nyilvantartasok/engedelyek-kozhiteles/

AZ ÖNKORLÁTOZÁSRÓL

Felelős játékszervezőként a Szerencsejáték Zrt. lehetőséget biztosít a https://bet.szerencsejatek.hu/ és https://www.tippmixpro.hu/ oldalon regisztrált játékosai számára figyelmeztető, önkorlátozó és önkizáró eszközök igénybevételére.

A megfelelő játéktudatossággal rendelkező játékos felelősen képes felmérni, hogy mennyit költhet, illetve mennyi időt fordíthat szerencsejátékra, tisztában van azzal, hogy a játékban a nyerés vagy vesztés túlnyomórészt a véletlen műve és azzal is, hogy a játékban nem létezik biztos szisztéma. Az önkorlátozás beállításával elkerülhető a túlzásba vitt szerencsejáték.

A választható önkorlátozási eszközök széles köre segíthet neked a megfelelő játéktudatosság kialakításában, melyeket a saját határaid és játékszokásaid figyelembevételével magadra vonatkozóan tudsz beállítani. Az önkorlátozási eszközök alkalmazásával játékodat a saját igényeid és határaid szerint magad is tudod szabályozni.

Beállíthatsz pénzügyi limiteket: a veszteségre, a fogadásra fordított összegre és a belső egyenleg feltöltésére, napi, heti vagy havi időtartamra.

Amennyiben az önkizárás mellett döntesz – a meghatározott időtartam alatt vagy akár véglegesen is – a korlátozás általad megadott időtartama alatt nincs lehetőséged fogadni sem a https://www.tippmixpro.hu/, sem a https://bet.szerencsejatek.hu/ oldalon.

Bővebb információ:
https://www.maradjonjatek.hu/ onkorlatozasi-lehetosegek

MIT TEHETEK HOZZÁTARTOZÓKÉNT?

A család már korán észlelheti és felismerheti a problémát, többnyire jóval korábban, mint maga a szenvedélybeteg családtag. Fontos, hogy amennyiben a család már felismerte és el is fogadta a probléma jelenlétét, akkor támogatóan lépjen fel a függő családtag irányába és próbálja elősegíteni, hogy a játékos szakemberhez forduljon, szaksegítséget kérjen. A család ebben támogatóan, kezdeményezőleg tud fellépni, de erőltetni, kényszeríteni nem tudja a folyamatot.

Ugyanakkor a fokozatosan kialakuló, megjelenő tünetek egyenként nem feltétlenül utalnak nagy problémára, és szeretteinktől könnyebben el is fogadjuk ezeket. Ami egy idegen számára szembetűnő probléma lehet, az a családtag számára gyakran a megszokott, fel sem tűnő hétköznapi valóság. Emellett a család éppúgy nem szívesen szembesül a családtag (és tulajdonképp saját) betegségével, mint maga a függő családtag. A családban ugyanaz a mechanizmus működik, mint a beteg családtagban, ami arra irányul, hogy próbál racionálisnak tűnő és elfogadható magyarázatokat keresni a megjelenő problémákra és tünetekre, annak érdekében, hogy fenntartsa azt a képet, hogy tulajdonképp „rendben vannak a dolgok”, még ha adódnak is kisebb problémák. Mindezek miatt különösen fontos odafigyelni a szélesebb környezet, ismerősök, barátok vagy a szenvedélybeteggel nem együtt élő családtagok jelzéseire.

Fontos belátni, hogy a szerencsejáték-függőség nem morális probléma és nem egyszerűen elhatározás és akaraterő kérdése, hanem betegség, aminek a kezeléséhez orvosi, pszichológiai segítség szükséges. Ily módon a bűntudat keltése, erősítése soha nem segítség, mert a játékos nem a morális gyengesége és nem is akaraterő hiányában képtelen lemondani a játékról, hanem azért, mert beteg, így professzionális segítséget kell kapnia. A családnak tett ígéretek, fogadkozások ugyanakkor nem a gyógyulás, hanem inkább a családi játszmák felé vezetnek, ezért is fontos a szabályok kialakítása.

A hozzátartozók ugyanúgy kérhetnek tájékoztatást és tanácsot, mint a játékfüggőségben közvetlenül érintettek.

Bővebb információ:
https://www.maradjonjatek.hu/szakerto-valaszol
https://www.maradjonjatek.hu/leggyakoribb-kerdesek-a-jatekszenvedelyrol

KITŐL KÉRHETEK SEGÍTSÉGET?

Szerencsejátékos Segélytelefon

Játékosaink és a segítséget kérők a szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezeléséhez kaphatnak segítséget, hétfőtől-péntekig 15:00-19:00 óra között ingyenesen, az anonim módon hívható 06-1-411-6778 (információs vonal) és 06-21-262-0603 telefonszámokon. Mivel a segélyszolgálat egyik alapelve az anonimitás, a hívások beérkezésekor regisztráció nem történik.

A szolgáltatás igénybe vehető az alábbi elérhetőségeken:
Telefonszám:
06-1-411-6778 (információs vonal)
és 06-21-262-0603 Email: szerencse@ppk.elte.hu
Skype azonosító: ELTE Szerencsejátékos

Segélyszolgálat
https://www.maradjonjatek.hu/szakerto-valaszol

Játék határokkal program Információs Pontok

Az Információs Pontok feladata, hogy a szerencsejáték- függőségben érintettek és hozzátartozóik részére segítséget nyújtson a problémás helyzetek kezelésére, melyet egyéni és terápiás csoportfoglalkozások keretében is segítenek.

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet több éves közös munkájának köszönhetően az alábbi településeken, illetve elérhetőségeken fordulhatnak segítségért az érintettek:

Budapest, Tel.: + 36 1 466 4455
Debrecen,Tel.: + 36 70 797 6433
Miskolc, Tel.: +36 46 561 227
Kaposvár, Tel.: +36 30 726 4409
Orosháza, Tel.: +36 30 862 0066
Sopron, Tel.: +36 30 827 7010
Szolnok, Tel.: +36 56 378 460

Bővebb információ:
www.segelyszervezet.hu/hu/jatek-hatarokkal

KITŐL KÉRHETEK SEGÍTSÉGET?

maradjonjatek.hu

Létrehoztunk egy kimondottan játékfüggőséggel kapcsolatos tematikus weboldalt: a www.maradjonjatek.hu-t. Az oldalon az érdeklődők nemcsak informálódhatnak a felelős és biztonságos játékkal, továbbá különböző segítségnyújtási lehetőségekkel kapcsolatosan, hanem kérdéseiket is feltehetik az ELTE szakembereinek a „Szakértő válaszol” online program segítségével.

Bővebb információ:
https://www.maradjonjatek.hu/szakerto-valaszol

Gamblers Anonymous

Az Anonim Szerencsejátékosok (Gamblers Anonymous, GA) a szerencsejáték-függők önsegítő csoportja. A GA önsegítő csoportokban a játékkal felhagyni kívánó játékosok segítik, támogatják egymást abban, hogy tartani tudják a játékkal kapcsolatos absztinenciájukat. A GA csoportok nagyon fontos szerepet tölthetnek be a szerencsejáték-függők felépülésében, kiegészíthetik a szakemberi segítséget, de sokszor attól függetlenül is hatásosak lehetnek. Ma Magyarország több nagyvárosában is működnek GA csoportok.

Bővebb információ:
https://www.gamblersanonymous.hu/